Vekaletname nedir?
Vekalet aslında bir sözleşmedir, bu sözleşmeye göre bir kişi değişik nedenlerden dolayı bir işi bizzat yapamayacak durumda ise bir başkasını bu işi yapmak için yetkilendirebilir. Bu iki taraf arasındaki ilişki vekalet ilişkisidir.
Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız genelde Türkiye’deki bir çok işlerinin halledilmesi için orada yaşayan yakınlarına veya bir avukata vekalet vermek suretiyle işlerine çözüm bulmayı tercih etmektedirler.
Yurt dışında vekaletname nasıl çıkarılır?
Yurt dışında vekalet verme, konsolosluklar aracılığıyla veya bulunulan ülkenin noterleri kanalı ile yapılabilir.
Yabancı Ülkedeki Noter Aracılığı ile Vekalet Verme
Yabancı ülkedeki noter aracılığı ile vekalet vermek için, vekalet verecek kişinin, vekaletname metnini hazırlaması gerekir, kural olarak bu metin noterin dilinde hazırlanmalıdır. Yabancı noter kanalı ile vekalet verilirken dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır;
- Tüm sayfalarda yabancı noterin imzası, mührü ve kaşesi yer almak zorundadır.
- Tapu, boşanma gibi davalar için vekaletnamenin fotoğraflı olması gerekir.
- Vekaletnamede her sayfa vekaleti veren kişi tarafından imzalı olmalıdır.
- Düzenlenen yetkilerin açık bir dil ile belirtilmesi gerekir.
Noter tarafından vekaletname hazırlandıktan sonra apostil alınır. Apostil işlemleri artık online yapılmaktadır, yeni uygulama ile Apostil belgesinde ıslak imza yerine karekod bulunmaktadır.
Yurtdışında Türk Konsolosluğu Aracılığı ile Vekalet Verme
Vekalet vermenin ikinci ve daha kolay yolu ise ikamet edilen ülke içerisinde eğer Türk konsolosluğu varsa, konsolosluk aracılığı ile vekalet vermektir. Bunun için dikkat edilmesi gereken hususlar ise şunlardır;
- Türk konsolosluğu aranmalı ve en uygun olan zaman dilimi için noter servisinden kişi tarafından randevu alınmalıdır.
- Vekaletin verilecek olduğu kişi Türkçe bilmiyorsa Türkçe yeminli olarak görev alan bir tercüman ile randevu alınmalı ve bu saat içerisinde konsolosluk içerisinde hazır olunmalıdır.
- Vekaletname belgeleri Türkçe bir şekilde onaylanacak ve yapılacak düzenlemenin ardından tarafınıza teslim edilecektir.
2019 yılından itibaren başlatılan bir uygulama, yurt dışında yaşayan vatandaşların konsolosluklar aracılığıyla vekalet vermelerini oldukça kolaylaştırdı. Bu uygulama ile konsolosluklar ve noterler birliği arasında kurulan entegrasyon çerçevesinde noterlik belgelerine artık çok daha hızlı ve güvenli şekilde ulaşabiliyor.
Yurt dışında yapılan işlemler uygulama öncesinde muhataplarına posta ve kargo gibi yollarla ulaştırılıyorken konsolosluklar ve Türkiye Noterler Birliği bilişim sistemi arasında sağlanan entegrasyon sonrasında yurt dışında yapılan işlemler için aynı anda yurt içinde bulunan noterliklerden örnek alınması mümkün hale geldi.
Vekaletname nasıl hazırlanmalıdır?
Her vekaletname verilme nedenine göre bir takım hususiyetler içerir, o nedenle vekaletname hazırlamak çok önemli ve teknik bir iştir. Vekaletname hazırlarken yapılacak bir yanlış, emek, zaman ve para kaybına neden olabilir bu nedenle herhangi bir yanlışlığa sebebiyet vermemek için vekaletnameyi uzman kişilere hazırlatmak gerekmektedir. Hukuk büromuz vekaletname hazırlama hizmeti sunmaktadır. acikgozlaw.com sitesinden bize ulaşarak bu hizmetten faydalanabilirsiniz.
AVUKAT HAYRETTİN AÇIKGÖZ
Bir Cevap Yazın