YURT DIŞINDAN VEKALET NASIL ÇIKARILIR? NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Vekaletname nedir?

Vekalet aslında bir sözleşmedir, bu sözleşmeye göre bir kişi değişik nedenlerden dolayı bir işi bizzat yapamayacak durumda ise bir başkasını bu işi yapmak için yetkilendirebilir. Bu iki taraf arasındaki ilişki vekalet ilişkisidir.

Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız genelde Türkiye’deki bir çok işlerinin halledilmesi için orada yaşayan yakınlarına veya bir avukata vekalet vermek suretiyle işlerine çözüm bulmayı tercih etmektedirler.

Yurt dışında vekaletname nasıl çıkarılır?

Yurt dışında vekalet verme, konsolosluklar aracılığıyla veya bulunulan ülkenin noterleri kanalı ile yapılabilir.

Yabancı Ülkedeki Noter Aracılığı ile Vekalet Verme

Yabancı ülkedeki noter aracılığı ile vekalet vermek için, vekalet verecek kişinin, vekaletname metnini hazırlaması gerekir, kural olarak bu metin noterin dilinde hazırlanmalıdır. Yabancı noter kanalı ile vekalet verilirken dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır;

  • Tüm sayfalarda yabancı noterin imzası, mührü ve kaşesi yer almak zorundadır. 
  • Tapu, boşanma gibi davalar için vekaletnamenin fotoğraflı olması gerekir.
  • Vekaletnamede her sayfa vekaleti veren kişi tarafından imzalı olmalıdır.
  • Düzenlenen yetkilerin açık bir dil ile belirtilmesi gerekir.

Noter tarafından vekaletname hazırlandıktan sonra apostil alınır. Apostil işlemleri artık online yapılmaktadır, yeni uygulama ile Apostil belgesinde ıslak imza yerine karekod bulunmaktadır.

Yurtdışında Türk Konsolosluğu Aracılığı ile Vekalet Verme

Vekalet vermenin ikinci ve daha kolay yolu ise ikamet edilen ülke içerisinde eğer Türk konsolosluğu varsa, konsolosluk aracılığı ile vekalet vermektir. Bunun için dikkat edilmesi gereken hususlar ise şunlardır; 

  • Türk konsolosluğu aranmalı ve en uygun olan zaman dilimi için noter servisinden kişi tarafından randevu alınmalıdır.
  • Vekaletin verilecek olduğu kişi Türkçe bilmiyorsa Türkçe yeminli olarak görev alan bir tercüman ile randevu alınmalı ve bu saat içerisinde konsolosluk içerisinde hazır olunmalıdır. 
  • Vekaletname belgeleri Türkçe bir şekilde onaylanacak ve yapılacak düzenlemenin ardından tarafınıza teslim edilecektir. 

2019 yılından itibaren başlatılan bir uygulama, yurt dışında yaşayan vatandaşların konsolosluklar aracılığıyla vekalet vermelerini oldukça kolaylaştırdı.  Bu uygulama ile konsolosluklar ve noterler birliği arasında kurulan entegrasyon çerçevesinde noterlik belgelerine artık çok daha hızlı ve güvenli şekilde ulaşabiliyor.

Yurt dışında yapılan işlemler uygulama öncesinde muhataplarına posta ve kargo gibi yollarla ulaştırılıyorken konsolosluklar ve Türkiye Noterler Birliği bilişim sistemi arasında sağlanan entegrasyon sonrasında yurt dışında yapılan işlemler için aynı anda yurt içinde bulunan noterliklerden örnek alınması mümkün hale geldi.

Vekaletname nasıl hazırlanmalıdır?

Her vekaletname verilme nedenine göre bir takım hususiyetler içerir, o nedenle vekaletname hazırlamak çok önemli ve teknik bir iştir. Vekaletname hazırlarken yapılacak bir yanlış, emek, zaman ve para kaybına neden olabilir bu nedenle herhangi bir yanlışlığa sebebiyet vermemek için vekaletnameyi uzman kişilere hazırlatmak gerekmektedir. Hukuk büromuz vekaletname hazırlama hizmeti sunmaktadır. acikgozlaw.com sitesinden bize ulaşarak bu hizmetten faydalanabilirsiniz.

AVUKAT HAYRETTİN AÇIKGÖZ



“YURT DIŞINDAN VEKALET NASIL ÇIKARILIR? NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?” için 56 cevap

  1. Hayrullah öztürk

    Merhaba benim bir sorum vardi yardimci olursaniz sevinirim benim babam vefat etti ondan kalan aracı satmak istiyoruz ama abla amerikada oradaki noter aracılığıyla bir vekalet gonderdi annemin ustune ama noter bu belge olmaz konsolosluktan almaniz lazim gecerli olmasi icin bu konuda ne yapabiliriz

    Beğen

    1. İyi geceler hayrettin Bey evlilik nikah işlemleri için vekaletname duzendi konsoloslukta ve gönderildi Türkiye’ye bu düzenlenen vekaletnameyi nereden nasıl alabilirim ücret ödemem gerekiyormu Almanya’da ödemesi yapılıp duzenmis Almanya’daki Türk konsoloslugunda

      Beğen

      1. Anladığım kadarıyla vekaletnamenin bir örneğini nasıl alabileceğinizi soruyorsunuz. Vekalet hangi konsolosluktan çıkarıldıysa oraya gidip bir örneğini talep edebilirisiniz.

        Beğen

  2. gürkan alkuşlar

    Merhaba Özbek bir bayan arkadaşım boşanmak için annesine vekalet göndermek istiyor nasıl bir yol izlemesi gerekiyor şimdiden yardımlarınız için teşekkürler

    Beğen

  3. Gülcan Yildirim

    Merhaba Ben Trden bir ev almak istiyorum sahsen orda bulunamaacagimdan kiz kardesime vekalet vermek istiyorum ne gibi bir islem yapmam lazim

    Beğen

    1. Konsolosluktan ya da noterden vekalet çıkarıp kardeşinize göndermeniz gerekiyor.

      Beğen

  4. Randevu istiyorum
    Saygılarla
    Kemal ve Mualla Fırat

    Beğen

    1. Kemal bey merhaba, avhayriacikgoz@gmail.com adresine mail atarsanız, önümüzdeki hafta içersinde size randevu verebilirim.

      Beğen

  5. Merhabalar. Ben Türkiye’de yaşayan babama vekalet vermek istiyorum. Banka işlemlerim için ve Türkiye’deki işsizlik maaşımı alması için konsolosluktan direk vekalet mi vermem gerekiyor?

    Beğen

    1. Sibel hanım merhaba, konsolosluk veya yurt dışında yaşadığınız yer noterleri aracılığı ile bu vekaleti verebilirsiniz.

      Beğen

  6. Merhaba babam vefat etti bankada parası var annem8n almasını istiyorum almanyadan vekalet gönderdiğinde veraset çıkardılar belgeyi isterlermi

    Beğen

    1. Birsen hanım vekalet ile birlikte veraset belgesini de sunmanız gerekiyor.

      Beğen

  7. Merhaba Özbek bayan arkadaşim boşanmak için annesine vekalet göndermek istiyor nasıl yol izlaması gerekiyor şmden teşekkürler

    Beğen

    1. Merhaba, arkadaşınız nerede oturuyor?

      Beğen

  8. İyi günler benim sorum kayınpederden miras kalan araba almanyadan konsolosluk aracılığıla vekalet çıkartıp gönderdik ama türkiyede adres olmadığı için kabul edilmemiş bu konu doğrumu acaba bilgi verebilirmisiniz teşekkürler

    Beğen

    1. Nesrin hanım merhaba, aslında bu hukuka uygun değil, vekalet için nüfus sisteminde kayıtlı bir adresinizin bulunmasına gerek yok ama Türkiye’deki uygulama ne yazık ki bu yönde, yani Türkiyede bir adresiniz yoksa işlem yapmıyorlar.

      Beğen

      1. Merhaba ben İngiltere’de otuyorum vekalet gönderecem avukata nasıl gönderim orijinalini kargo guvenilirmi başka bir yollu varmı
        Teşekkür ederim cevaplarsan

        Beğen

      2. Elif hanım merhaba, vekaleti konsolosluktan veya noter aracılığı ile hazırlatıp herhangi bir kargo veya posta şirketiyle gönderebilirsiniz. Vekaletin hazırlanması sürecinde desteğe ihtiyacınız varsa doğrudan mail yolu ile bana ulaşabilirsiniz.

        Beğen

  9. Şükriye korkmaz

    Hayrettin bey selam anne ve babam kardeşlerime fransa da ikamet ediyorum iki yıl önce annemiz fefat etti fransada . Turkiyeden Annenle bankada ortak paramiz vardı onu almam için abim velayet vermesi gerekiyor. Abim askerlik yapmadı konsolukha gitmeyi red ediyor giderse onu yakalacaklarini sanıyor. Sorum şu Türk konsuluktan velayet sartmi Fransız veya Türk noterden olurmu teşekkürler

    Beğen

    1. Şükriye hanım merhaba, vekaletin sadece konsolosluktan verilmesi şart değil, Fransız noterlerince usulüne uygun şekilde verilmiş ve apostil edilmiş vekaletnameler ile de Türkiyede işlem yapabilirsiniz. İsterseniz sizin için bu vekaleti hazırlayabilirim.

      Beğen

  10. Zeynel Abidin

    Merhabalar. PTT de adıma olan paranın çekilmesi için Türkiye ye babama vekalet vermek istiyorum. Nasıl bir yol izlemem gerekiyor ve bilginiz var ise ücretlendirme ne kadar oluyor.

    Beğen

    1. Zeynel Abidin bey merhaba, babanıza vekalet vermek için ya konsoloslukta ya da bulunduğunuz ülkedeki noterlikçe hazırlanmış ve babanıza para çekme yetkisi veren bir vekalet vermeniz gerekiyor.

      Beğen

      1. Merhaba hayrettin bey bende Amerika’dan Türkiye’ye vekalet vermek istiyorum. PTT ye yatan maasimla alakalı. Burdaki noterler bu işlemi yapabilirmi Türkiye’de geçerli olurmu bu vekalet. Konsolosluk çok uzakta gidemiyorum. Bunla alakalı ne yapmam lazım acaba.

        Beğen

      2. Cemal bey merhaba, noterlikler tarafından usulüne uygun olarak doldurulmuş ve apostil alınmış vekaletlerle Türkiyede işlem yapılabilir.

        Beğen

    2. Merhaba.
      Babaları vefat eden beş kardeş ile anneleri babalarından miras kalan evin satışı için isviçreden Türkiyeye vekalet gönderecekler. Çeviri ve noter masrafları az çıksın diye vekaleti tek kağıt üzerinde verseler olur mu ? İlla her biri için ayrı ayrı vekalet mi hazırlanması gerekir.

      Beğen

  11. merhaba. Yutdışında yaşayan abim evini bana sattı ancak türkiyeye ye gelemediğinden satış yapamıyor. Notere gitti vekalet çıkardı ancak apostil olmasına rağmen türkiye fotoğraf olmalı diyor. Bulunduğu ükle ise bizde fotoğraf yapışmıyor diyor. Konsolosluğa gidemiyoruz. ne yapabiliriz.

    Beğen

    1. Merhaba Nihat bey, yeniden vekalet hazırlanması lazım. Bu sorunuzu çözmek adına size yardımcı olabilirim. avhayriacikgoz@gmail.com adresine mail yazarsanız daha ayrıntılı görüşürüz.

      Beğen

  12. Merhaba hayrettin bay yakınım miras için bana yurt dışından noterden vekaletname yolladı apostilde ekletti Türkiye’de noterde sisteme sisteme islenmedigi için kabul etmediler bunun için neler yapabiliriz saygılar

    Beğen

    1. Merhaba babam bizden habersiz miras malini satmak istiyor bizden miras malini kaciriyor bize dusen hakki vermek istemiyor uc kardesik bizimde hakkimiz var annemiz vefat etdi bunu nasil avrupa konsurosluguna ne olarak bildirmemiz gerek

      Beğen

      1. Merhaba Serkan bey, sorunuzu biraz daha netleştirebilir misiniz?

        Beğen

  13. Merhabalar, yurtdisinda evlendim ce evlilik tescili icin kayinpederime vekalet vericem turk konsoloslugunda islemlerin halledilmesi icin. Sorum su vekaleti nasil vericem ve vekalet verirsem vekil olan kisinin yetkileri nelerdir?

    Beğen

    1. Sibel hanım merhaba, vekaleti iki şekilde verebilirsiniz, ya bulunduğunuz ülkedeki Türk Konsolosluğundan veya yabancı noter vasıtasıyla. İsterseniz bu süreci sizin adınıza biz yürütebiliriz. Daha ayrıntılı bilgi için avhayriacikgoz@gmail.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.

      Beğen

  14. Nilüfer Serdar

    Merhaba,
    Ben türkiye deki evimde oturan kiraciya kira tespit davasi açmak istiyorum. Avukata hangi vekaletnameyi vermem gerekiyor. Genel vekaletname diye bana yazdı avukatım ama ben bilmiyorum yanlış bisey yapmaktan korkuyorum.

    Beğen

  15. Sayın Açıkgöz sorum şu Rahmetli Babaannem den bana miras çıktı ve mahkeme kararı ile akraba arası satıldı yerler ve para kaldı bana ve ben bu parayı konsolosluktan vekâlet name çıkarmam gerek,Almanya da yaşıyorum ve TC’ye gidemiyorum,ben bu parayı kendime direkt akraba aracılığı olmadan direkt buraya alabilir miyim ve nasıl yapabilirim bana yardımcı olursanız sevinirim,yoksa mecbur Yengeme vekalet çıkarmam mı gerek???

    Beğen

  16. Kızım 17 yaşında babası fransada vekalet gönderdi ama nufüs pasaport için kabul etmiyor konsolosluktan gönderilmesi lazım diyor ne yapmalıyım fransızcadan türkçeye çevirttim kabul görmedi

    Beğen

    1. Meryem hanım merhaba, bir vekaletnamenin sadece konsolosluktan çıkarılması zorunluluğu yoktur, usulüne uygun olarak yurt dışındaki noterliklerce düzenlenen ve apostil yapılan vekaletler de hukuken geçerlidir. Sadece bu nedenle talebinizin reddolunması hukuka aykırıdır, bu talebi reddeden kamu görevlileri görevi kötüye kullanma suçunu işlemektedirler. Ancak söylediğiniz işlem için vekalet değil, muvafakatname hazırlanması gerekiyor. avhayriacikgoz@gmail.com mailine yazarsanız bu konuda size daha fazla yardımcı olabilirim.

      Bu konuda ayrıntılı bilgi edinmek için aşağıdaki makalemi okuyabilirisiniz.

      Türkiye 6 Ekim 1961 Tarihli Lahey Sözleşmesini Uygulamıyor! Mülkiyet Hakkı İhlal Ediliyor!

      Beğen

  17. Ercan Karaoğlu

    Merhabalar.Benim vefat eden dedemin Suriyede tarlası vardi.Turkiye de yaşamış ve vefat etmis olan Dedem çok önceleri bu tarla ile ilgili Suriyede hukuki işlemleri görmesi için babamın Suriyede yasayan ve Suriye vatandaşı olan dayisina vekalet vermişti.Ülkemizin suriye sınırına çekmiş olduğu beton bloklar tarlayı bölmüş ve tarlanın yarıya yakın bölümü Türkiye tarafında kalmıştır. Türkiye tarafında kalan ve Suriye tarafında kalan kısımlar için herhangi bir satış işlemi Ülkemiz Türkiye tarafında kalanlar tarafından yapılabilir mi?ya da Rahmetli dedem tarafindan babamin dayisina yillar once verilen vekaletname ile yapabilir mi?Şimdiden teşekkür ediyorum .(tarlalara ait tapu Osmanlı tapusu olup Türkiyedir .)

    Beğen

    1. Ercan bey merhaba, bu tür davaları takip etmiyoruz ne yazık ki.

      Beğen

  18. Bünyamin Geçer

    Merhaba bir sorum olacaktı size ben Almanya’da iltica ettim ama Türkiye’de Babama Vekaletname Vermek istiyorum Türkiye ehliyetimi çıkarta bilirmi Onunla ve kimliği

    Beğen

    1. Ehliyet başvurularında parmak izi alındığı için, vekaletle ehliyet alamazsınız.

      Beğen

  19. Merhaba ben Fransaya yeni geldim iltica ettim Türkiye ye vekalet göndermem gerekiyor türk konsolosluğuna randevu alıp gitsem benim için bir sorun olabilir mi vekalet gönderebilir miyim?

    Beğen

    1. Lale hanım, mültecilerin ülke topraklarında bulunması iltica başvurusunun reddine neden olabilir, konsolosluk binası Türkiye toprağı sayıldığından başvurunuzun redine neden olabilir. Kaldı ki, konsolosluklar, hakkında soruşturma, yakalam vs. bulunanlara hizmet vermiyor.

      Beğen

  20. Merhabalar ben Almanya’ya iltica ettim Türkiye’deki avukatma vekâlet versem ehliyetimi alabiliyor mu teşekkür ederim

    Beğen

    1. Merhaba, Ne yazık ki hayır çünkü parmak izi vermeniz gerekiyor.

      Beğen

  21. Mehmet Hayri Zengin

    Merhaba ,ben Belçika’da yaşıyorum, esimin çocuklarımın pasaportlarini yenileyebilmesi için buradaki noterden muvafakatname alıp apostil yaparak Türkiye’ye gönderdim. Eşim muvafakatnamenin tercümesini ve oradaki noter onayını yapıp nüfus müdürlüğüne götürdü ama nüfus müdürlüğü muvafakatnameyi kabul etmiyor . Gerekçe muvafakatnamenin Türk konsolosluğunda onaylanmaması, konsolosluk onayı apostil yapılmış bir muvafakatname için gerekli midir ?

    Beğen

    1. Mehmet bey merhaba, bana avhayriacikgoz@gmail.com mailine yazar mısınız, size daha ayrıntılı cevap verebilirim.

      Beğen

  22. Merhaba, ben İngiliz eşimden boşanmak istiyorum. Eşim İngiltere’de. Anlaşmalı olacsk. Buradaki bir avukata vekalet göndermesi gerekiyormuş, bunu nasıl yapabilir? Konsolosluğa mı gitmesi gerekiyor mutlaka?
    Teşekkürler şimdiden

    Beğen

    1. Deniz bey merhaba,

      Eşiniz İngilterede kendisine en yakın Türk konsolosluğuna giderek Türkiyedeki bir avukata veklalet verebilir.

      Beğen

  23. Merhaba hocam raporla alınmış bir aracımız vardı. Babam vefat etti aracı başkasına satmak istiyorum fakat yurt dışında n gelen vekaletleri noter ikinci adres lazım diye kabul etmiyor. Kardeşlerimin e devletinden Türkiye’de nüfus yerleşim yerlerini guncelledim bu yeterli olur mu

    Beğen

    1. Merhaba Nazlı hanım. Evet, vekaleti veren kişinin Türkiyede bir adresleri varsa ve vekalet usulüne uygun olarak hazırlanmışsa noter işlem yapacaktır.

      Beğen

  24. Merhaba, Almanyada iltica ettim. Türkiye avukata vekaletname göndermem gerekiyor ki hali hazirda mevcut olan davama benim adima dahil olabilsin. Iltica ettigim icin konsolosluga gidemiyorum. Hangi yollarla vekaletname cikartabilirim? Yorumlardan okudugum kadariyla Alman noterinden de vekaletname cikartabiliyor muyum? Bu konuda nelere dikkat etmem gerekiyor? Cevabiniz icin tesekkür ederim

    Beğen

    1. Abdullah bey Türkiyedeki vekaletname kurallarına uygun olarak vekaletnameyi hazırlayıp, Almanyadaki bir noterden onaylatıp, apostil yaptırıp Türkiyeye gönderirseniz avukatınız sizin adınıza işlem yapabilir.

      Beğen

  25. Merhabalar Avrupa’da yaşıyorum.Turkiye de bankada kalan paramın birisi tarafından çekilmesi icin ne yapmam gerekir.

    Beğen

    1. Sener bey merhaba, vekalet verebilirsiniz, bu konuda size yardımcı olabiliriz. Bana avhayriacikgoz@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.

      Beğen

  26. benim yurtdışında daymin oğlu var aracın devri onun üstüne ama o daha vatandaş olmadı henüz oturum almadı devir verebilirmi

    Beğen

    1. Verebilir Ahmet bey. Detaylı bilgi için avhayriacikgoz@gmail.com adresinden bana yazabilirsiniz.

      Beğen

Yorum bırakın