İltica başvurularının ilk inceleme konusu Dublin prosedürüdür, bu konuda bir uygunluk varsa diğer konulara geçilir, aksi halde başvurunuz işleme alınmaz.
Dublin sözleşmesi veya rejimi 15 Haziran 1990’da, Dublinde, ilk olarak 12 Avrupa Birliği ülkesi tarafından imzalanan, şimdi ise tüm AB ülkelerini yanında Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, İsviçre’nin de katıldığı uluslararası bir sözleşmedir.
“Dublin” Topluluk Hukuku; Avrupa Birliği veya Dublin üye devletlerinden birinde, bir üçüncü ülke vatandaşı tarafından yapılan sığınma başvurusunun incelenmesinden hangi üye devletin sorumlu olduğunun belirlenmesine hizmet eder. Bir sığınma başvurusunun incelenmesinden yalnızca bir üye devletin sorumlu olması ilkesini tesis etmektedir. Amaç; sığınma talebinde bulunan kişilerin bir ülkeden diğerine gönderilmesinin ve ayrıca, bir kişi tarafından birden fazla başvuru yapılması suretiyle sistemin istismar edilmesinin önüne geçilmesidir.
Sığınma başvurusunu incelemekle sorumlu kılınan üye devlet, başvuruda bulunan kişinin sorumluluğunu üstlenmek ve başvuruyu işleme almak zorundadır. Şayet kendisine sığınma başvurusunda bulunulan bir üye devlet, bir başka üye devletin sorumlu olduğunu düşünürse; söz konusu üye devletten başvurunun sorumluluğunu üstlenmesini talep edebilir. Kendisine talepte bulunulan devletin ilgili kişinin sorumluluğunu üstlenmeyi veya söz konusu kişiyi geri almayı kabul etmesi halinde; başvuran kişiye, başvurunun, bulunulduğu ülkede kabul edilemez olduğunu ve sığınmacının sorumlu üye devlete gönderilmesi zorunluluğu bulunduğunu belirten gerekçeli bir karar gönderilir.
Belçika da Dublin Sözleşmesi’nin tarafı olan ülkelerdendir. Belçikada iltica etmek isteyen kişi iltica nedenlerini anlatmadan önce Fedasil, Dublin Sistemi kapsamında iltica başvurunuzun işleme alınıp alınamayacağını kontrol eder. Eğer Dubline taraf bir başka ülke vizesi ile gelmişseniz, Dublin Sözleşmesine taraf bir ülkede oturumunuz varsa yahut Dublin Sözleşmesine taraf bir başka ülkede iltica başvurusu yapıp, parmak izi vermişseniz Belçika sizi bu ilk ülkeye geri gönderebilir. Eğer bu hususlar söz konusu değilse, iltica sebeplerinizin değerlendirilmesine geçilmektedir.
Avukat Hayrettin Açıkgöz
Bir Cevap Yazın